Bouwen met een printer

3D Print Canal House (Grachtenpand)

Het architectenbureau DUS Architecten print een 3D grachtenpand in Amsterdam. Waarom een grachtenpand? Omdat deze symbool staat voor Amsterdam. Een grachtenpand is herkenbaar, uniek en rijkelijk versierd. Met het project wil DUS Architecten het traditionele lokale verbinden met nieuwe innovatieve ideeën.

 

Voordelen

Het 3D printen van een gebouw heeft een aantal voordelen. Zo is er bijvoorbeeld nauwelijks restafval en zijn er geen transportkosten. Daarnaast geeft 3D printen de vrijheid om het ontwerp persoonlijk te maken, omdat er meer variatie mogelijk is in ontwerp en details. Het printen gebeurt gewoon op de bouwplaats: delen van het huis worden geprint vervolgens aan elkaar gekoppeld. Een soort Lego voor volwassenen dus!

 

Samenwerken

Samenwerken is een belangrijke trend die bij dit project hoort. Het gebouw wordt namelijk deels in natura gefinancierd, door het delen van kennis of materialen. Ook de bezoekers mogen hun mening achterlaten, zodat ontwerpers daar inspiratie uit kunnen halen. Het doel van het project is daarom ook niet om zo snel mogelijk een huis te realiseren, maar juist om (gezamenlijk) onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

 

Materiaalgebruik

Een andere trend die bij dit concept past is duurzaamheid. De grote 3D printer is gemaakt in een verbouwde container. Laag voor laag print de 3D printer bioplastics uit. Er worden alleen duurzame en biologische materialen gebruikt. Ook wilt het architectenbureau onderzoeken of het mogelijk is om met gerecyclede materialen te printen.

 

————————————————————————————————
Wood&Apples vindt dat een gebouw draait om een goed concept; first concept, then design. Daarom willen we met First concept Friday de meest rockend-gave concepten uit allerlei branches uitlichten. In al deze concepten zitten trends en ontwikkelingen verstopt. Deze vissen wij er uit en laten we aan je zien, omdat trends en ontwikkelingen in elk gaaf concept terug te vinden zijn.
Ter inspiratie voor jou!

 

#First concept, then design