Common Ground

De Maboneng district in Johannesburg was ooit een echte no-go area. Vanwege onzekerheden heerste er veel criminaliteit in het gebied. Projectontwikkelaar Jonathan Liebmann zag hier een uitdaging in en probeerde professionals en creatievelingen terug te lokken naar dit deel van de stad. En met succes, want Maboneng district is nu een van ’s werelds meest succesvolle stadvernieuwingsprojecten!

De privaat gefinancierde revitalisering van de verlaten binnenstedelijke wijk is tegenwoordig een hotspot in Johannesburg. Het gebied heeft onder andere galerijen, restaurants, een indie bioscoop en een overvloed aan hippe boetieks. Sinds februari is er een nieuw deel aan het district toegevoegd: de Common Ground stadspark. Dit urban park belooft de nieuwste community hub te zijn in het reeds bloeiende deel van de stad. Het bevat sportfaciliteiten en er is ruimte voor open-air concerten en evenementen. Dit rockendgave concept staat zelfs op de Travel+Leisure lijst van coole nieuwe attracties 2015!

Stedelijke vernieuwing van voormalige industriële gebieden is nu een wereldwijde trend. Vaak start deze vernieuwing door de deelname van creatieve gemeenschappen en de participatie van private vastgoedontwikkelaars. Hierbij worden tactische oplossingen bedacht om het verwaarloosde deel van een stad levendiger en aangenamer te maken. Door het toepassen van tactische stedenbouw kunnen gebieden verbeterd worden op onder andere het gebied van veiligheid, gezondheid en economie.

————————————————————————————————
Wood&Apples vindt dat een gebouw draait om een goed concept; first concept, then design. Daarom willen we met First concept Friday de meest rockend-gave concepten uit allerlei branches uitlichten. In al deze concepten zitten trends en ontwikkelingen verstopt. Deze vissen wij er uit en laten we aan je zien, omdat trends en ontwikkelingen in elk gaaf concept terug te vinden zijn. Ter inspiratie voor jou!

#First concept, then design