Eatwell: Alzheimer vriendelijk servies

Inspiratie

Ontwerpster Sha Yao zag haar oma elke keer weer stuntelen en knoeien tijdens het eten en drinken. Haar handen trilde en eten, iets wat voor haar eerst heel normaal was, was nu een hele opgave geworden.

 

Concept

Sha Yao wilde haar hierbij helpen en deed hiervoor een onderzoek in het bejaardentehuis als vrijwilligster. Hierbij heeft ze belangrijke informatie opgedaan.

Zo kwam ze er onder andere achter dat de patiënten in het verzorgingstehuis te weinig eten binnen kregen en dat er heel veel werd geknoeid, iets wat ook voor het (mantel) zorgpersoneel een probleem is. Al deze informatie nam ze mee en dit kwam uiteindelijk allemaal samen in een speciaal servies, Eatwell. Maaltijden worden hierdoor een stuk makkelijker gemaakt voor mensen met cognitieve stoornissen.

 

Design

Voor het design is gebruikgemaakt van primaire en contrasterende kleuren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dementerenden meer vocht en meer eten binnen krijgen als zij het beter kunnen onderscheiden op een gekeurde achtergrond.

De mokken en bekers zijn voorzien van een rubberen onderkant, zodat het stabieler staat en niet verschuift. De borden en bakjes hebben een schuine voet, zodat het eten naar een kant schuift wat het voor de patiënten makkelijker maakt om een lepel op te scheppen. De lepels zijn hier ook speciaal op afgestemd. Als laatste kan de verzorging nog een servet aan het dienblad vastmaken, zodat de kleren ook schoon blijven.

 

In 2014 heeft Shao Yao de Stanford Design Challenge gewonnen met haar Eatwell. Het concept wordt nu in productie gebracht.

 

————————————————————————————————

Wood&Apples vindt dat een gebouw draait om een goed concept; first concept, then design. Daarom willen we met First concept Friday de meest rockend-gave concepten uit allerlei branches uitlichten. In al deze concepten zitten trends en ontwikkelingen verstopt. Deze vissen wij er uit en laten we aan je zien, omdat trends en ontwikkelingen in elk gaaf concept terug te vinden zijn.  Ter inspiratie voor jou!