Meer aandacht

Internet & Technologie

We leven tegenwoordig in een wereld waarin we non-stop prikkels krijgen van het internet, social media, apps, Internet of Things en andere technologie om ons heen. Alles binnen een paar seconden met elkaar delen is wat we graag doen. We grijpen om de havenklap naar dat alleskunnertje in onze zak en verlaten het huis niet zonder. Deze technologie heeft ons al veel goeds gebracht maar er is ook een keerzijde: we worden continu beziggehouden met deze prikkels en hebben keuzestress. Vroeger liepen we af en toe naar de laptop om onze mail te checken, nu hebben we meerdere schermen om ons heen die van allerlei meldingen geven. En ook als we die niet krijgen kijken we er vaak op. Het internet en technologie is hier een oorzaak van. Alles wordt hierop aangeboden, de keuze is reuze. Dit zorgt er steeds vaker voor dat we van alles tegelijk doen, onze échte aandacht kwijtraken en we ons niet meer kunnen concentreren op de belangrijke zaken.

 

Nieuwe trend naar aandacht

De trend naar meer aandacht is nu gaande. We proberen af en toe los te komen van de technologie om ons weer te kunnen concentreren op echte, fysieke dingen om ons heen. Zowel on- als offline worden zaken weer eenvoudiger, kleiner of lokaler. Puur om onze aandacht te laten focussen op één ding.

 

Instagram is een mooi voorbeeld als het gaat om online: dit sociale netwerk heeft helemaal niet veel functies of mogelijkheden. Je kunt een foto/video plaatsen, je kunt foto’s/video’s liken of een reactie achterlaten, meer niet. Er zijn nog geen advertentie mogelijkheden, niet non-stop notificaties of andere vormen van content (die Facebook daarentegen wel heeft). De aandacht die Instagram krijgt heeft ze te danken aan haar eenvoud.

 

Ook zie je steeds meer restaurants, koffietentjes, hotels, vakanties waar ze expres géén WiFi hebben. Dit om er voor te zorgen dat de bezoekers puur aandacht voor elkaar, voor het eten en voor de ontspanning hebben.

 

————————————————————————————————
Bij Trends&Apples koppelen wij macro trends aan het vakgebied. Er wordt elke eerste maandag van de maand een overkoepelende macro trend op de website geplaatst. Dit omdat wij onze kennis over (macro)trends graag met je willen delen.