Sharing economy

Eerlijk zullen we alles delen

De sharing economy is meer dan enkel spullen delen. Er zit een verdienmodel achter. Op deze manier worden de kosten en opbrengsten voor het gebruik van een product gedeeld.

De trend die we zien is dat consumenten tot het inzicht komen dat ze hun producten niet fulltime gebruiken. Die dure zitmaaier wordt tenslotte maar eenmaal per maand gebruikt en de rest van de tijd staat die stil! Dat is zonde. Net zoals het feit dat sommige mensen hun auto enkel in het weekend gebruiken. Deze producten worden tegenwoordig voor medegebruik aangeboden (vaak online), zodat we samen gebruik kunnen maken van elkaars producten.

 

Share your real estate

Een bekend verschijnsel van de sharing economy binnen de vastgoedsector is Airbnb: het verhuren van kamers in ons huis of wellicht het verhuren van het gastenhuis wat nauwelijks gebruikt wordt. Ook appartementen die te koop staan worden in grote hoeveelheden aangeboden op Airbnb.

Het platform is ontwikkelt voor piloten die het ‘thuisgevoel’ misten wanneer ze in een hotel sliepen. De consument heeft de visie achter Airbnb razendsnel omarmd en tegenwoordig boeken we weekendjes weg op airbnb.nl

Een ander voorbeeld van de opkomst van de sharing economy binnen de vastgoedsector zijn oplossingen voor leegstaand vastgoed. De afgelopen 20 jaar is er te veel gebouwd door beleggingsfondsen. Er werd gebouwd voor een beleggingsrendement, niet voor de behoefte van de afnemer. In Amsterdam wordt momenteel gebouwd aan Europa’s eerste ‘Sharing Tower’. Een leegstaand jaren 90 kantoorgebouw (de Oliphant in Amsterdam Zuidoost) wordt omgetoverd tot een transparant en open gebouw, dat iedereen verwelkomt. De Sharing Tower is zo flexibel vormgegeven dat het met nog onbekende veranderingen van de toekomst kan meebewegen. In plaats van eigendom kiest de gebruiker van de Sharing Tower voor toegang. In deze dynamische wereld zijn flexibiliteit, mobiliteit en sharing sleutelwoorden. Milieuvriendelijkheid staat hoog in het vaandel: er is een bike-sharing programma, het restaurant verkoopt alleen gezonde voeding en de espressobar schenkt enkel fair-trade koffie.

Het gebouw bestaat uit 2 publiekelijk toegankelijke verdiepingen en deelt op deze manier haar ontmoetingsplein. Op de overige 13 verdiepingen worden kantoren gerealiseerd, waar ook alles draait om toegang en transparantie. De renovatie van de Oliphant start in juni 2016 en in juni 2017 zal de Sharing Tower haar deuren openen!

 

First concept, then design

Wij kunnen niet anders dan deze trend volledig ondersteunen! Leegstaand vastgoed nieuw leven inblazen is onze hobby. Inmiddels hebben wij tal van concepten ontwikkeld waarin de sharing economy centraal stond waaronder POST Zwolle.

 

De sharing economy rockt de pan uit!